• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Baba Evi/Ocağı

Bayram Ali Çetinkaya

 

            Cemiyeti inşa eden ailedir. Aile demek, baba demektir, ana demektir. Anne ve baba, ailenin mimarlarıdır. Onların kurdukları yuva, ailedir. Aile olmadan toplum da, devlet de olmaz.

Baba evi, hakikatte baba ocağıdır. Bu ocak, sadece atadan dededen kalma bir mülk değildir. İçinde doğup büyünülen sıcak evdir/hanedir. Kısacası baba evi, baba bucağı ve baba yurdudur.

Babanın evi, ananın kucağı gibidir. Sımsıkı sarmalar, ruhu ve bedeni. Her türlü tehlike ve tehditler, bu ocağın koruması altındadır. Sıcaktır, samimidir, içtendir. Sevgi, muhabbet, heyecan ve aşk, bu baba evinde gizlidir.

            Baba evi, ata evidir, ceddin mirasıdır. Şefkat ve merhamet bu evi korunaklı yapar. Allah’tan başka hiçbir güç ve kudret, bu mahrem ocağa giremez, onu bozamaz, oranın düzen ve ahengine halel getiremez.

            Baba evi; anlayış, hayır ve iyilikle inşa edilmiştir. Erdemin yaşandığı baba evi, nesilden nesle kuşaktan kuşağa faziletleri ve en yüksek iyiyi taşır ve aktarır. Bu evde baba reistir. Aile devletini baba yönetir. Aile devleti bu anlamda baba evidir. Baba evinin sultanı anadır. Kalp ve gönül onunla hâkim olur. Merhamet ve şefkat anayla baba evini efsunlar. Riskler ve tehlikeler, ana kucağı gibi baba evinde güvene dönüşür.

            Bu evin daimî misafirleri, akraba, arkadaş ve dostlardır. Baba dostu, evlat için bir sorumluluktur. Babaya gösterilen saygı ve hürmete layık olan, baba dostudur.

            Baba evi, halkın yaşadığı bir yurt gibidir. Ev halkı için baba evi bir sığınaktır, limandır. Güvenli liman baba evi, fırtınalar ve tufanlara karşı aile halkını korur. Gönlüne ve kucağına alır. Sarmalar, sevgi ve muhabbeti yüreklere taşır. Hangi yaşta olursa olsun baba evi, her zaman sığınılacak bir mekandır, yuvadır.

            Ailenin barındığı ortam baba evi, güzelliklerin yeridir. Mutluluk ve huzuru arayan için, baba evi ne güzel bir mekandır. Bu mekân mabet gibi kutsal bir mahaldir. Nitekim aile ocağındaki azizlere (ana ve babaya) itaat etme, ilahî bir buyruktur. İsyan ve şirkin dışında baba evindeki büyükleri dinlemek, iki cihan mutluluğunu verir/kazandırır.

            Baba evi, nesillerin taşıdığı değerlerin yaşandığı nadide bir mahaldir. Taç Mahal gibi, estetik ve zarafetin kuralları orada öğrenilir. İrfanî haller orada yaşanır. Ahlâk ve edep, ilk önce baba ocağında kazanılır.

Baba evi, bir mekteptir. Bu mektep, hayat okuludur. İnsanı, bütün ömrünce yaşayacağı hayata hazırlar. Zorluklar ve sorunların çözüm yöntemi, baba evinde talim edilir. Sükûnet ve dinginlik mekanıdır, baba ocağı.

Bereket ve bolluk, baba evinde tecrübe edilir. Paylaşma ve dayanışmayı öğretir, baba evi. Bu ev o kadar nadide bir mekandır ki, edep ve hayayla birlikte tüm erdemler burada tecrübe edilir.

Hayat okulunun ilk aşaması, baba evinde geçer. Bu okulda başarılı olan, Hakk’ın izniyle hayat mektebindeki bütün sorunlarla başa çıka(bili)r.

            Hayat yolculuğu, baba evinde başlar, ayrı hanelerde yaşansa da orada sonlanır ve noktalanır. Çünkü baba evi, ana kucağı gibidir. Ananın çocuğunu emzirdiği gibi, tüm evlatlar bu ocağın bereketinden bir ömür boyunca faydalanır. Hayır ve iyilik örnekleri burada model olarak alınır. İnsan ilişkileri burada tecrübe edilir. İlk deneyimler baba evinde kazanılır. Hayata donanımlı bir şekilde hazırlıklı olmak ve uyumlu hali yakalamak baba evinde gerçekleşir.

            Baba evi, herkesin iyi karşılandığı bir misafirhanedir. Karşılık beklenmeden gelene ikram edildiği, isteyenin boş çevrilmediği ve sığınanın reddedilmediği baba evi, bize muallimlik yapar. İlk ta’lim baba ocağında yapılır. Talimler, hamlıktan olgunlaşana kadar, hatta daha ilerisi için burada yapılır.

            Baba mirası; mal, mülk ve servet değildir. En önemli miras, şeref, izzet ve onurdur. Baba evi kutsalın, Hakk ve hakikatin öğrenildiği ve öğretildiği kutsal bir mekandır.

Şu halde baba evi, rahmet ve hayrın yaşandığı ve ruh yüceliğinin teneffüs edildiği ata yurdudur.

  
196 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam35
Toplam Ziyaret195000
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI