• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Hakimleri ve Mahkumları Ziyaret-1

 

Bayram Ali Çetinkaya

 

Yaşlanınca baklava yapamıyor, Kerime Yenge. Ancak bir iki tepsi yapabilmektedir. Bu durumu bilen oğlu İbrahim, Ankara’dan gelince annesinin dağıtması için 50-100 kutu baklava getirir. Annesi Kerime Yenge de onları ilçedeki evlere hediye olarak dağıtır.

Kerime Yenge, aile saadeti için, tahsili, statüsü ve serveti olan kadınları, özellikle ikaz eder. Çünkü bu özelliklere sahip olan kadınlar, ona göre, erkeğe karşı üstünlük kullanabilir ve böylece eşini istemeden kırabilir. Bundan dolayı da onlara kocalarına karşı hürmetli ve sevecen olmaları gerektiğini özellikle nasihat eder.

Kadınlara karşı özgürlükçüdür, Kerime Yenge. Ankara oturan oğlu İbrahim’in hanımının daha sıklıkla ilçeye gelmesini arzular. Zira gelini, sürücü belgesi olup otomobil kullanabilmektedir. Bundan dolayı Kerime anne, gelinine, “arabana bin gel…” diyerek sık sık kendisini ziyaret etmesini ister.

Kerime Yenge ve Hüseyin Dayı, paylaşımcı ve infak etme özellikleri o kadar ileri boyutta ki; onların oğullarının ikazına rağmen, akraba olsun olmasın durumları iyi olanlara da para vermesi, bu güzel iki insanın yüce gönüllüğünün birer anıtıdır. Aslında onlar biliyorlar ki, sıla-ı rahim, sadece akrabayı aramak sormak ve ziyaret etmekle olmaz. Maddî ve manevî yardım ve destek, gerçek sıla-ı rahimi gösterir.

Hüseyin Dayı’nın vefatında Yunak ilçe savcısı baş sağlığına gelir. “Allah bize de böyle ölüm nasip etsin” der. Oğlu avukat İbrahim, savcının niye böyle dediğine başlangıçta şaşırdığını ifade eder. Daha sonra hastanelerde bazı insanların ıstırap içinde hayat mücadelesini verdiğini görünce, savcıya hak verecektir.

Savcının babasının taziyesine gelmesine şaşıran avukat İbrahim, olayın mahiyetini daha sonra anlatılanlardan öğrenir. ‘Babam çok iyi bir adamdı’ diyen oğlu İbrahim’in anlattığına göre, hapishanede cezası çok az kalmış (6-7 ay) şehir dışından gelen mahpuslar bulunmaktadır. Bir gün başgardiyan, savcıyı telefonla arayarak sorar: ‘Sayın Savcım, bir Hacı amca var, mahkumları ziyaret etmek istiyor, izin verelim mi?” Savcı şaşırır, ‘birinci derecede bir yakını ve akrabası mı var?’ diye sorunca, başgardiyan ‘hayır efendim, bir yakını ve tanıdığı bulunmamaktadır.’ ‘Peki cezaevine niye geliyor?’ diye Savcı bey üsteleyince, Hüseyin Dayı’nın her hafta Cuma günleri geldiğinden bahseden başgardiyan, ‘yanında çay ve sigara getirir ve mahkumları ziyaret eder’ diye cevap verir.

Garip ve ilginç duruma şaşıran Savcı, bir gün kendisi, bu olayı bizzat izlemek için cezaevine gelir. Bakar ki, Hacı amca, yani Hüseyin Dayı, mahkumlara sigara ve çay getirip. Onlarla beraber oturur, sohbet eder, ‘garip guraba olarak kalmasınlar, kendilerini yalnız hissetmesinler’ diye onlara yarenlik yaptığını görür. Bu esnada Hüseyin Dayı, kendisi sigara içmediği halde, ‘yakın bir sigara… bana da bir tane verin üzerimize biraz erkek kokusu sinsin’ diye onlarla samimi bir ortama girer. Getirdiği ikramlarla onları rencide etmemek için yaptığı bu davranışı, çay içerken de sürdürür. ‘Ben buranın çayını severim. Çayı güzel oluyor’ gibi sözlerle adeta onların bir yakını gibi, ‘kader kurbanlarına’ bir nebze de olsa umut aşılar, yalnızlıklarını giderir.

Tüm olanları seyreden Savcı, şaşkınlık ve hayranlık içerisinde kalır. Vefatında da ailesini ve çocuklarını taziye için ziyarete gelir.

  
755 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam82
Toplam Ziyaret194607
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI