• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Mucit Berber Ahmet Usta-2

 

 

Berber Ahmet, dükkanının duvarlarına, farklı saç modellerindeki insanların fotoğraflarını asar. Yine kolonya kokan dükkâna, sırasını bekleyen müşteriler okusun diye, her gün birkaç gazete düzenli bir şekilde gelir,

Berber Ahmet’in bir de aynı ona benzeyen ikizi bulunmaktadır. Kardeşi zaman zaman ikamet ettiği Aydın Nazilli’den Yunak’a ziyarete gelir. Ancak ikiziyle benzerliğini, Berber Ahmet, bazen insanlarla şakalaşmak amacıyla kullandığı olurdu.

Ahmet Usta’nın, diğer berberlerden farklı yönleri bulunmaktaydı. Saç kıran olan kimselerin, kafalarındaki o bölgeyi, jiletle çizer, hatta kanatır. Sarımsak ile tuzu karıştırarak bir terkip yapar, sonra onu bir beze sarar, kanayan yaraya sürerdi. Birkaç zaman geçince saç kıran olan yerde, tekrar yeni saçlar çıkardı.

Bütün berberler gibi, Ahmet Usta da çok konuşkan bir kişiydi. Naturel ense denilen model, Berber Ahmet’in ellerinde ince bir tarakla ense çizgisi alınarak yapılırdı. İşlem tamamlandığında, tıraş olanın ensesi kalem gibi düz bir şekilde ortaya çıkardı.

Müşterilerine karşı farklı davranmayı huy edinen Berber Ahmet, zenginlere karşı daha bir özen gösterirdi. Tıraş bittikten sonra, özellikle berber yüz yıkama tasıyla onların yüzlerini yıkardı. Ellerinin sürekli kolonya koktuğunu, tıraş olduğunuzda hissederdiniz.

Mucitlik yönü de olan Berber Ahmet, kendi kolonyasını kendisi imal ederdi. Pazardan aldığı limonları iyice sıkardı. Daha sonra sıkılmış limon suyunu, hastaneden tedarik ettiği alkolle birleştirerek kolonyasını kendisi üretirdi.

Bazı   zamanlar, zengin ve hasta müşterilerine tıraşa giderdi, Berber Ahmet. Yanında mutlaka siyah deriden yapılmış fazla büyük olmayan bir berber çantası bulunurdu. Ahmet ustanın o zamanki çırağı, bugünün ustası olan Berber Mustafa, üstadından kalan büyük bir miras gibi, o çantayı bugün de muhafaza etmektedir. Bu çantanın içinde, makas, tarak, ustura, el tıraş makinası, peştamal ve havlu gibi tıraş malzemesi bulunurdu.

İşte o çantayla Berber Ahmet, zenginlerin evlerine veya işyerlerine tıraşa giderdi. Ayrıca düğünleri unutmamak lazım… Orada damat adaylarının tıraşları yapılırdı. Ancak ayağa gidilerek yerinde hizmetin ücreti, iki kat fazla olurdu.

Tıraşlardan sonra, berber Ahmet, önce mikropları alsın diye yüze kolonya sürer, sonra yumuşatsın diye yüzü iki eline sürdüğü kremle yavaş yavaş ovardı. En sonunda ise, yüzü kurutsun diye, pamukla batırdığı kutudan pudrayı alıp yüze boca ederdi.

Berber Ahmet’in kendi yaptığı bir diğer tıraş malzemesi de, Yunak’ın bir köyü (bugün mahallesi) Kurtuşağı’nda giden yol üzerinde bulunan bir madenden alınan beyaz taşlardan yapılan pudraydı. Bu taş, yumuşak, beyaz ve hafif de yağlıydı. Berber Ahmet, o bölgeye doğru gidenlere, özellikle bu taştan getirmelerini tembih ederdi. Gelen taşlar, Berber Mustafa’nın anlattığına göre, çıraklar tarafından rendelenerek pudra haline getirilir ve kullanıma hazır olurdu. Aslın ortaya çıkan, doğal bir pudraydı.

Nihayetinde Berber Ahmet, 1988 yılında altmış sekiz yaşında hayatı kaybeder. Mezarı Yunak’ta bulunmaktadır. Tabii ki onun bıraktığı berber dükkânı, çırağı Mustafa Usta tarafından bugün hizmet vermeye devam etmektedir. Bugün, Berber Mustafa’nın müşterileri, Yunak’tan ayrılsalar veya başka illere taşınsalar da, yine ilçeye geldiklerinde mutlaka ona tıraş olmadan ayrılmazlar.

  
1019 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam11
Toplam Ziyaret194536
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI