• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Gönül İnsanı

27.08.2019 00:01

Gönül, kalpte var olduğu düşünülen sevgi, düşünme, istek gibi duyguların kaynağıdır.  Bu duygular içerisinde kalbin manevî gücü öne çıkmaktadır. Arzu, heves, meyil, his, vicdan, sevgi, muhabbet, aşk gönlün zenginliğine işaret etmektir.  Rıza ve muvafakat, gönlün iyi ahlâk ve tabiat çerçevesinde hareket ettiğini göstermektedir.

Güzel ahlâkın ve yüce gönüllüğün mimarları olan sufî uluları, gönüllü, “hem bütün duygu, düşünce, şuur, sezgi ve idrakin; hem hayır ve şerrin en önemli merkezi, hem de benliğin şekillenmesi ve geliştirilmesinde en önemli” etken olarak görmüşlerdir. Şu halde gönül, düşünce, erdem ve benliğin inşasında olgunluğu ifade etmektedir.

Nefis, şehvet ve şeytandan uzaklaşmanın merkezinde gönül bulunmaktadır. İlahî olanla, olmayan arasında gönül hakem rolündedir. Cesaret, onunla yürekliliğini gösterir. Açık yüreklilik, duygu ve düşüncelerin perdelenmesini engeller. Sıkıntı ve kaygıdan kurtulmak, gönlün açılmasıyla sübut bulur. Böylece kalp keder, üzüntü ve endişeden kurtulur.

Huzur bulmak, kulun gönlünün aydınlanmasıyla gerçekleşir. Arzu ve cömertlik, gönül zenginliğiyle zuhur eder. Yaşam gücünün azalması, gönül çöküntüsünün bir sonucudur. Manevî dengeye yitirmeden elindekiyle yetinmek, gönlü doyurur ve besler. Gönlü bol olan, gözü tok bir şekilde kanaatkârlar bahçesinde yer bulur. Artık ona kalp kırıklığı, hırs, ihtiras yaklaşmaz.

Dünyaya kul olmamak için, gönül insanı olmak gerekir. Gönül insanın dili de, ahlâkı da, kendisi de güzeldir, hoştur. Zira o kişi, yumuşak diliyle, çirkinlikleri siler, kusurları örter, ak yüzlü erdemli insan haline dönüşür.

Günah ve kusurlarıyla kalbi kararanın, gönlü de kararır. Yaşama isteği kalmayan, acımasız, insafsız ve taş kalpli gönlü kara insanın özelliğidir.

Ancak gönül aşk ister, sevgi ister, muhabbet ister, sohbet ister. Kırmak, yıkmak ve dökmek, gönlün işi değildir. Yapmak, kurmak, inşa etmek ve ihyâ etmek, gönül erbabının özelliğidir. İncitmek, üzmek ve yermek ise, gönül kıranın/yıkanın vasfıdır.

Hakikat insanı, gönlü için istediğini başkasının gönlü için de ister; gönlü için temenni etmediğini, başka gönüller için de arzu etmez. Gönlü sevgi ve muhabbetle dolan insan, İslâm insanıdır. Onun gönlünde Hakk ve hakikat gizlidir.

“Gönül Çalabın tahtı” olduğunda, artık o mekân, kendine ikram edilen his ve sezgiler için birer lütuf merkezi haline gelir. Bu hediyelere muhatap olanlar, gönüllere dokunan fazilet erbabıdır. Gönülleri hoş etmek, dilekleri yerine getirmek, vermek ve sevmekle mümkündür.

Yapılacak işlere gönül vererek hakkıyla yerine getirmek, inanmak ve güvenmekle gerçekleşir. Aksi taktirde yapılan iş rast gitmez, hedefine ulaşmaz, bereket kalmaz ve o işten hayır gelmez.

İhtiyaçları karşılaşınca memnun olan gönül, gereğinden fazla olanı israf görür. Kanaat ve sabır gönül insanların sıfatlarındandır. O aşamada razı olan da rıza edilen de mutludur. Servetini infakta esirgemeyen Allah’ın maksadına ulaşmıştır. Elindekiyle yetinene de, Yaratan’ın iyilikleri sağanak yağan yağmur gibi rahmetini dökmektedir.

Şu halde gönül insanı, sevgi ve aşkı yüreğinden büyüten kâmil insandır. O, aklı, kalbi ve zihniyle erdemleri kendisinde toplayandır. Bunun sonucunda faziletlerle bezenmiş gönül toplumu ortaya çıkmaktadır.

  
465 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam73
Toplam Ziyaret194598
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI