• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Kelamdan Kâğıda/Kitaba
Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya

Kelamdan Kâğıda/Kitaba

02.10.2018 00:01

 

Duygular, düşünceler, fikirler, idealler, akılla ve kalple ortaya çıkar. Dil ile kelama dönüşür. Kalem ile yazılır; kâğıt ve kitapla kalıcı hale gelir.

Allah’ın, Elçileriyle gönderdiği vahiy/kelam da, insanların yazdıkları da kâğıda geçmiş ve böylece beşeriyetin tarihi belirlenmiştir. İlim, hikmet ve irfanın yayılışı, kâğıt ve kitapla gerçekleşmiştir.

Öğrenmek, öğretmek, dinlemek, hiç olmazsa bunları sevmek, hakikat arayışının yolcularının özelliğidir. İnsana verilen akıl ve kalp, maddi ve manevî ilerlemenin istikametini gösteren iki hazinedir.

Kâğıt, kitabın varlık bulması için en önemli bir nesnedir. Kâğıt ve kitabın kokusu, taliplerince kokuların en güzelidir. Kitaplar ise, okunmak için vardır. Ülkemiz, kitap basımında dünyada on birinci sırada iken, okuma oranı bakımından Unesco’nun verilerine göre seksen altıncı sıradadır. İnsanlarımızın ihtiyaç listesinde kitap, okuma oranın üç katından daha fazla bir sıralamaya inmektedir.

            Türkiye Yazarlar Birliği’nin verilerine göre, 2016’da yaklaşık 60 bin yeni kitap yayımlanmıştır. Yılda altı yüz altmış milyon kitap basılmasına rağmen, maalesef kitap okuma oranı ise, binde bir civarındadır. Basılan kitap sayının içerisinde okul kitapları da dâhil her türlü kitap bulunmaktadır. Ne acıdır ki, nüfusumuzun yarısından fazlası hiç kitap okumamaktadır.

            Görsel ve işitsel iletişim araçlarını gösterilen ilgi konusunda insanlarımız çok cömert durumdadır. Cep telefonuna ödediğimiz milyar dolarlarla ifade edilen rakamlar, bu konuda eli açık olduğumuzu göstermektedir. Ancak kitap satın almaya gelince, bu alanda maalesef kişi başına bir dolar bile ayırmadığımız ortaya çıkmaktadır.

            Medeniyetimizin bir kitap medeniyeti olduğunu aklımızdan hiç çıkarmamız gerekmektedir. Zira, bizde kâğıt ve kitaba verilen hürmet ve saygı, kültürel dokularımızın derinliklerine kadar işlemiştir. Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi başta olmak üzere, çok sayıdaki kütüphanede, binlerce nadide yazma eser okunmayı ve keşfedilmeyi beklemektedir.

            Okumanın aracı olan kâğıt ve kitapla mesafeleşme, ekonomik kriz ve sıkıntılarla daha bir artmaktadır. Kâğıt fiyatlarındaki anormal artışlar, gazete ve kitabı, daha doğrusu bunları basan ve yayan kuruluş ve işletmeleri vurmaktadır.

Tarihimizde elle kâğıt yapılan ilk kâğıt fabrikası 1453 yılında İstanbul’da Kağıtnane’de, kurulmuş; akabinde 1744’de Yalova’da bir işletme daha hayata geçirilmiştir. 1804’de Beykoz Kâğıt Fabrikası uzun müddet ayakta kalamamış, İzmir’de kurulan gibi kapanmıştır. Hamidiye kâğıt fabrikası ve İzmit’te kurulan kâğıt fabrikaları da sıkıntılar yaşamış, nihayetinde tüm kâğıt fabrikaları Seka’ya bağlamıştır. Ama bugün geldiğimiz nokta, kitap ve gazete kâğıdı dışarıdan dövizle almak zorunda olan bir Türkiye manzarası bulunmaktadır.

Gıda maddeleri ve su gibi hayati ihtiyaç olan kitap ve gazete sektörü, çok zor durumda olduklarını ifade etmektedirler. Eğer gazeteler sayfa sayılarını azaltıyor, yayınevleri eser basamıyor ve kapanmayla yüz yüze kalıyorsa burada büyük “felaket”in varlığı söz konusudur. Devlet, basın ve yayın sektörüne, kısacası kitap ve gazetelere/dergilere, makul fiyatlardan kâğıt sağlamak durumundadır. Başka sektörlere yapılan sübvansiyonların, daha ileri boyutunun matbuatta yapılması gerekmektedir.

Savaş zamanlarında bile, geride kalanların cahil kalmaması için ilim erbabının cihada katılmasına izin vermeyen bir medeniyetin mirasçıları, bilim ve teknolojinin en önemli materyali kâğıttan yapılan kitaba ve matbuata her türlü desteği cömertçe vermek zorundadır.

Türkiye’de yayınevleri, düşünce ve fikriyatı geliştirmek amacıyla varlıklarını çok zorluklara devam ettirmekteydiler. Eğer, onlara makul fiyatlarda kâğıt desteğinde bulunulmazsa, bu ilim kurumlarının bir parçası olan yayınevleri kapanmakla yüz yüze kalacaklardır. Bununla birlikte yayınevlerinin çıkardığı değerli ve nitelikli eserlerin, kütüphanelere kazandırılması, üretilen kitapların her kesimden okuyucuyla buluşmasının en önemli yollarından biridir.

Şu halde, ilim, hikmet ve irfan, kendisine değer verilen yerde kalır ve mümbit hale gelir. Aksi takdirde başka yerlere/coğrafyalara gider, geride bıraktığı yerler de zihinler ve kalpler, çorak ve çöl haline dönüşür. Bunun sonucunda ise, -Allah korusun- cehalet ve sapkınlığın yaygınlık kazandığı, köhne ve harabe mekânlar ortaya çıkar.

  
476 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam98
Toplam Ziyaret196047
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI