• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI
Bayram Ali Çetinkaya
bacetinkaya@hotmail.com
Nihilizm Nedir? Nihilist Kimdir?
14/11/2019


29.10.2019 00:01

 

 

 

 

Varlık ve varoluşla ilgili sorular, tarih boyunca insan zihnini meşgul etmiştir.  Böylece fizik ve metafizik alanına giren soruların cevapları, insanoğlunun temel problemleri çözümünde etkiler bırakmıştır.

Bazı düşünce sistemleri de vardır ki, soru sormayı ve soruları dahi gündemlerine almamışlardır. İşte bunlardan birisi felsefede ‘nihilizm’ olarak bilinmektedir. Nihilizm, ‘hiçbir şeyin var olmadığını, hiçbir şeyin bilinemeyeceğini’ bildiren felsefî bir akımdır.

Varlığı, değerleri ve ahlâkı kabul etmeyen nihilizmin köklerini Antik Yunan’da (Gorgias) bulmak mümkündür. Nihilizm kavramını ilk defa Friedrich Jacobi, on dokuzuncu yüzyılın başlarında kullanmıştır. Bu düşünce akımı, Rusya’da aydınlar arasında yaygınlık kazanmıştır. Nihilizm, sanat, ahlâk, siyaset, bilgi gibi birçok alanda etkili olmuş ve taraftar bulmuştur.

Nihayetinde ‘hiççilik’ olarak kabul edilen nihilizm, genel olarak tüm varlığı reddeden bir anlayıştır. Var olan her şeyin bir anlam ve değerinin olmadığını savunmaktadır. Bundan dolayı ahlâkî, siyasî ve dinî sistemlere karşı olmuştur. Aslında nihilist için her türlü bilgi, değer ve anlam insanın varlıklara yüklediği ‘hiç’lerdir. Şüphe ve eleştiri, nihilist için en çok başvurulan bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Nihilist, bilgi alanında her türlü bilginin bir aldanma ve yanılsama olduğunu, yani bilginin olmadığını ileri sürer. Değerler sahasında ise insan fiillerinin belirleyen değerlerin bulunmadığını kabul eder. Varlık alanında ise, hiçbir şeyin var olmadığına düşünür.

            Metafizik ve ahlâkî olguları kabul etmeyen nihilizmin gözünde değer/düzen karşı çıkılması ve itaat edilmemesi gereken olarak nitelendirilir. Doğru, hakikat ve gerçeklik, nihilist için boştur, anlamsızdır ve karşılığı yoktur.

            Devlet, din, aile ve toplum otoriteleri, nihilist için hiçbir şey ifade etmemektedir. Bilim ve aklın doğruları bile, nihilist için sorunların çözümünde etkili olabilecek unsurlar değildir. Bundan dolayı nihilistler, dinler için müspet bakılacak kişiler değillerdir.

            Dini inancı, değerleri ve kutsalı kabul etmeyen nihilistler, varlığı inkâr ettiği için, Tanrı’nın varlığını da inkâr etmişlerdir. İradenin özgürlüğü ve ahlâkî değerler, nihilist için gerçekliği olmayan hiçlerdir. Böylece onlar, değerleri, inançları ve dinî ilkeleri kabul etmemişlerdir.

            Ahlâkî güç ve olguları kökten reddeden nihilistler, inancın olmadığını savunmak için her türlü bilgi, değer ve inancı inkâr ederler. Böylece onlar, ateistlerle aynı düzlemde buluşmaktadırlar.

Düzen ve otorite, onlar için, karşı konulması gereken unsurlardır. Dolayısıyla hiçbir zaman bunlara itaat edilmez ve boyun eğilmez. Bilimsel verileri ciddiye almakla birlikte bazı nihilistler nezdinde, bilimsel veriler bile ‘hiç’ hükmündedir.

Retçi bir söylemi ilke edinen nihilizm, Tanrı’yı inkâr eden ateizmin daha ötesine geçmektedir. Bu akım, sadece Tanrı’yı değil, bütün metafizikî hakikatleri de reddetmektedir. Nihayetinde nihilizm, hiçbir şeyin varlığını kabul etmeyerek inkâr ortamına sürüklenmektedir.

Siyâsî açıdan nihilizm, Rusya’da gençler arasında yaygınlık kazanan bir parti gibi çalışmıştır. Bu siyasal düşünce, toplumun birey üzerindeki her türlü baskı ve zorlamasını reddetmektedir. Karamsarlık, kötümserlik ve anarşik duruş, nihilistler için, otoritenin mutlak anlamda reddedilmesini gerekli kılmaktadır. İnkârcı, bunalımlı ve olumsuzluk, nihilistin temel özelliklerindendir. Yıkıcı ve başkaldırıcı tavır, nihilist için adeta savunulacak kutsal değerlerdir.

Retçi, inkârcı ve menfi söylemler, nihilistlerin manevî değerleri yıpratmak ve yok etmek için kullandıkları manivelalar haline dönüşmektedir. Sosyal ve siyasal anlamda nihilist, yıkım ve çöküntüye götüren bir mantığın esiridir.

Umutsuzluk ve acziyetin meydana getirdiği zihinsel karışıklık, nihiliste hakikat, ideal, şuur, amaç ve hedef gibi varoluşsal kavramların içinin boş ve hiç olduğunu düşündürmektedir.

Değersizlik ve anlamsızlık sonucunda, bilginin göreceliliğini, ahlâkın boşluğunu, dinin ve inancın hiçliğini kabul eden nihilist, varoluşsal bir zihniyet karışıklığı içindedir. Ona göre doğru ile yanlış, gerçeklik ile gerçekdışılık, varlık ile yokluk, hakikat ile hurafe/sanal arasında bir sınır ve çizgi bulunmamaktadır.

Anlamsız ve amaçsız yaşayan insan için hiçbir değerin bulunamaması, hayatın kıymetini de ortadan kaldırmaktadır. Yaşamaya değer birtakım amaçlar ve hedefler, hayatın gayesine ayrı bir değer katmaktadır.

Değer ve ahlâkın temellendirilmesini kabul etmeyen nihilizm, değerlerin akıl dışı ve anlamsız, keyfi davranışların sonucu olduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte nihilizm, toplumsal düzenin yıkılıp ferdin özgürlüğü adına otoritenin zorbalığını karşı çıkılmasını savunmaktadır.

Özetle, “nihilizme göre olduğu gibi dine göre de insan bu dünyada bir yabancıdır. Nihilizme göre, ümitsizce kaybolmuş; dine göre ise, kurtuluşu için ümidi var olan bir yabancı.”[1] (Aliya İzzetbegoviç, Doğu Batı Arasında İslam)



1426 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emin Kişi ve İstikamet - 06/08/2021
Güvenilir mü’minin dili, küfür, lanet, kaba ve çirkin sözden uzaktır. Haya ve edep emin kimsenin şahsiyetini inşa eder.
Minberlere Ruh Veren Usta - 03/08/2021
Abdestli olarak eline aldığı ceviz ağacından üretilmiş kerestelerine şekil verir ve onlara ruh katar.
Güven dili ve hakikat - 29/07/2021
Güvenin olduğu hallerde fitne ve fesat yoktur. Güven zulmü yok eder, zâlimi hareketsiz bırakır.
Zaman ve Ezan - 21/07/2021
Akıllı ve başarılı kimse, ömrünü ve zamanını fayda üzerine kuran kişidir. O bilir ki; zaman, sahip olunan en değerli hazinedir.
İbrahim'in Yakarışı - 21/07/2021
İbrahim’in imtihanları yakarışlarının bir sınavıdır. Her dua ve yakarış İbrahim’i yeni bir imtihan ve mücadeleyle karşı karşıya bırakır.
Zaman ve Ezan - 07/07/2021
Zaman, hızlı geçen bir akıştır/süreçtir. Hız arttıkça zaman azalmaktadır.
Zamanın Kıyameti - 04/07/2021
Ömür, ilim, mal, beden, zamanla doğrudan ilişkilidir. Ömür insana ve varlığa faydalı ise, zaman bereketli geçmiş demektir.
Zamanın değeri(ni ölçmek) - 23/06/2021
Zamanı değerlendirmek, irade ve tercihle gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi uygun bir vakitte ve yeri geldiğinde yapmaktır.
İslâm Ülkelerinde Eğitim Handikabı - 18/06/2021
Okumak istediğim üniversite İslam Konferansı Örgütü’nün kararıyla açılmış olan Uluslararası İslam Üniversitesi’ydi.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam157
Toplam Ziyaret189657
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER
          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI