• Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
    • Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya
Üyelik Girişi
Videolar

Yeni Yayımlanan Kitaplar

   

İsmail Haqqi His Life Works and Views
Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI

ibn rüşd (1. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek



ibn rüşd (2. cilt) (uluslararası ibn rüşd sempozyumu bildirileri) doğu-batı ilişkisinin entelektüel boyutu ibn rüşd'ü yeniden düşünmek




Dini ve felsefi metinler: Yirmibirinci Yüzyılda yeniden okuma, anlama ve algılama

Bayram Ali Çetinkaya(Editör)

Doğu-Batı: İki Dünyanın Buluştuğu Noktada Düşünce Günleri



İzmirli İsmail Hakkı
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



15 TEMMUZ DESTANI

Anasayfa

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri Kapsamında düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya tarafından verilecek olan "İslam Düşüncesinde Felsefenin Yeri" konulu konferans 28 Kasım 2018 Çarşamba günü saat 13:00'te İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilecektir.
25.11.2018
Medeniyet Derneği olarak T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliğiyle 2018-2019 dönemi için hazırladığımız Medeniyet Akademisi adlı projemizi hayata geçiriyoruz. Medeniyet Akademisi, katılımcılarına özellikle Sosyal Bilimler alanında alternatif bir eğitim vermeyi ve kendilerine farklı düşünce sistemlerinin birikimlerinden istifade edebilecekleri ve bunu belli bir disiplin içerisinde gerçekleştirebilecekleri bir ortam hazırlamayı amaçlamaktadır. Akademi çerçevesinde ‘Fikir-Düşünce Atölyesi’ ve ‘Siyaset-İktisat Atölyesi’ olarak iki temel çalışma grubu belirlenmiştir. Bu çalışma grupları içerisinde bulunan Felsefe, Teoloji, İktisat, Sosyoloji, Tarih, Siyaset Bilimi vs. alanlarına dair yapılacak olan muhtelif okuma, dinleme ve pratik çalışmalar hedeflerimize ulaşma bakımından son derece önemlidir...
22.11.2018
Güncel hadiseleri konuşmak, günü değerlendirmek, yaptıklarımızdan haber vermek ve almak, sofra meclislerinin gündemlerindendir. Bu anlamda, yemek anlarının, öğretici ve terbiye edici yönleri de bulunmaktır. Nezaket ve zarafet kuralları, birlikte yenen yemeklerle hayat bulur, tekrar hatırlanır. Beraber yenen yemekler, sadece bedenleri sağlıklı tutmaz, ruhları da eğitir, tımar eder. Birlikte yenen her yemek -modern psikolog ve psikiyatristlerin de sık sık ifade ve tavsiye ettiği gibi- bir ‘aile meclisi’ toplantısı olmaktadır. Kalabalık sofralar, yemeklerin enfes görüntüleri arasındadır. Malumdur ki, eskiden yemek(ler) azdı ve belki fazla çeşitli yemekler yoktu, bir çeşit yemek vardı, ama lezzetliydi. Şimdiki zamanlarda yemekler çok fazla ve çeşitli, ama eskisi kadar lezzetli değil.
22.11.2018
Bu muhabbet ve gönül sofraları ki, birbirimizi görmenin, göz göze gelmenin, bir arada bulunmanın doyumsuz anlarıdır. Paylaşmak, aynı havayı teneffüs etmek, daha da önemlisi sohbet etmek, modern insanın kaybettiği, birlikteliği/tevhidi/vahdeti inşa etmektedir. Sohbetin zevki, yaşam enerjisi ve muhabbet olarak katma değer kazanır. Sevginin tezahür ettiği nadide anlar, bu vakitlerde bereketlenir, artar, zahir olur.
20.11.2018
Başarı ve galibiyet, nihayetinde insanın kendi içindedir. Akıl ve kalbin bilinen ve bilinmeyen güçleri, güven ve özgüvenin anahtarıdır. Bu anahtar her türlü karmaşık ve girift sorunu çözer, kapalı kapıları açar. Sorunlara karşı girişilen mücadele, zorluklar karşısında başarı azmini kazandırır. Yılma ve yıkılmayı sonlandırır. Özgüven, izzet ve onurla güçlenir ve şeref kazanır. Kişinin kendisiyle barışık olması da başkalarına karşı tavır ve hareketlerini dengeli hale getirir. Dengeli kişi muhatabına mutedil ve yumuşak bir dille yaklaşır, ötekileştirici bir üslup kullanmaz. Risk ve başarısızlık korkusu, özgüven sahibini etkilemez. O, sorumlu bir bilinçle harekete ederek, alçak gönüllü halini korur. Nasihat ve tavsiyeleri, kendisi için büyük bir kazanım olarak düşünen kişi, istişare ve danışmanın ne kadar büyük hazine olduğunun farkındadır.
14.11.2018
Taklitçinin aklı, sınırlıdır. Hayallere kapalıdır. Mütehayyile gücü, dumura uğramıştır. Çare, taklit ettiklerinde vardır. Sorunlar ve hastalıklara karşı deva, tâbi olmayı zorunlu olarak hissettiği uygarlıktan başka yerde aranmaz ve bulunmaz. Çağı da, hayatı da, tarihi de kurtaracak olan yegâne Mesih, sömürenlerin ve emperyalistlerin, kısacası zulmü yaşatanların ortaya koydukları sahte cennetlerde bulunmaktadır. Dünyadaki o cennet, taklitçi için ulaşılması gereken bir ikondur, idealdir. Kendini eğitenlerin, taklitçisi olmuştur, ama o farkında değildir. Beyninin, aklının ve kalbinin, kendisini yönetenlerin ilaçlarıyla/efsunuyla mutasyona uğradığını hiç düşünmez. Taklitçi, kendisine ait olanı, tarihi, birikimi, zaferi; hâsılı onun olanı, başkasının lütfuyla elde edildiğini düşünen zavallıdır. Kendi kimliğini yitikleştirmiş ve kişiliğini yok etmiştir.
09.11.2018
Yaşama son verme hakkını kendisinde görenler, bunu öncelikle çıkar ve menfaat elde etmek için, kısaca dünyevî amaçlar için gerçekleştirmektedirler. Makam ve mevki talebi, kıskançlık ve rekabetle örtüştüğü zaman, kötülenmiş nefis, başka ruhları bedenlerinden ayırma caniliğine/vahşiliğine düşebilmektedir. Müslüman öldürmez, zira o ‘başkasının kendisinden emin olduğu kimsedir.’ Bundan dolayı İslâm ümmeti, elinden ve dilinden güven içinde olunan toplumdur.
01.11.2018
Bazı sorunlarıyla beraber İmam Hatip Liseleri’ndeki meslek dersleri öğretmenlerinden daha duyarlılık/hassasiyet beklentisi, biz velilerde ayrı bir yer tutmaktadır. Gerek veli toplantılarında gözlemlediğimiz bir takım sıkıntılar ve gerekse öğrencilerin ifade ettikleri meslek derslerindeki bir takım ‘garip’ uygulamalar, gönül kırıklıklarına sebebiyet vermektedir. Meslek dersleri öğretmenlerinin kendi sorunlarıyla birlikte, öğrencilerle özel olarak ilgilenmeleri belki mümkün değildir. Ancak, hiç olmazsa onlara karşı daha sevecen, daha muhabbetli olamazlar mı? Onlara sevgiyi, sevgiyle öğretemezler mi? Not ve diğer unsurları, sınıftaki otoriteyi sağlamak için bir tehdit unsuru olarak kullanmasalar daha iyi olmaz mı? Onlara mesafeli değil de, sevgiyle yaklaşmaları mümkün değil mi?
26.10.2018
Suç, erdemli kişilerle önlenebilir. Suçlu yaptığı yanlışlıklarla mükâfatlandırılma şımarıklığına düşürülmemelidir. Kötü eylemlerin failleri, misliyle orantılı olacak şekilde cezalandırılmalıdır. Aksi takdirde kaos ortaya çıkar. Hak, hukuk ve adalet tahakkuk etmez. Gerçekleşmeyen ve geciken adalet, bir başka zulme kapı aralar. Dolayısıyla insan ve toplum vicdanı yara alır; ümitsiz ve umutsuz halklar haline dönüşür. Cezasız kalan kalan suçlar ve kötü eylemler, adalet mekanizmasını hedefler. Suçun yayılmasını ve suçluların çoğalmasını sağlar. Kanunlar ve kurallar, işlevselliğini yitirir; aile, toplum ve devlete zarar verir, yıkım ve felaketlere sebep olur.
18.10.2018
Devletin ve milletin hazinesini zenginleştiren ve maliyesini dengeleyen yöneticiler, tutumlu ve iktisatlı olmazlarsa, memurlar da halk da onlara uyar. Böylece gereksiz ve aşırı harcamalarla müsriflik yaygınlık kazanır. Bilinmelidir ki israf, ülkenin ve bireyin servetini yıkıp yok eden en zararlı kemirgendir. Koçi Bey, Risalesi’nde, yöneticiler, amirler ve memurların iyi yetişmiş, faydalı kimseler olması gerektiğine yer vermektedir. Ona göre iyi ve dene(nmiş)yimli, din ve devleti kayıran adam azdır. Yaramaz adamlar ise çoktur ve onlar iyilerin düşmanıdır. Akıllı ve çabuk kavrayışlı kimseler, aklı başında basiret sahibi ve iffet sahibi kimseler oldukları için tercih edilmelidir. Hüner ve yeteneğine göre, bu donanımlı liyakat ehli kimselere, gerektiğinde iltifat edilmeli, ödüller verilmeli, terfi ettirilmelidir. Yani başarı ve fayda ödüllendirilmelidir; ancak başarısızlık ve zarar ise cezalandırılmalı, hesap sorulmalıdır.
12.10.2018
... 36 ...
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam60
Toplam Ziyaret206779
Etkinlikler
YENİ ÇIKAN ESERLER





          


                                 






                                             


                                               
                                                                                        
                                                      
                                                   
     





Yayımlanan Eserler


Sayıların Gizemi ve Tasavvufun Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
İnsan Yayınları


   İlkçağ Felsefesi Tarihi
Bayram Ali Çetinkaya 
İNSAN YAYINLARI









Yitik Bilgi ve Hikmet
Bayram Ali Çetinkaya





İslam Medeniyetinin Dinamikleri
Bayram Ali Çetinkaya
 İNSAN YAYINLARI



İrfan ve Hikmet Peygamberi 
Bayram Ali Çetinkaya
   İNSAN YAYINLARI
   



   Şems-Mevlana Dostluğu
     Bayram Ali Çetinkaya
     İNSAN YAYINLARI
      


Medine'den Medeniyete

Bayram Ali Çetinkaya
İNSAN YAYINLARI